ICA – Recension, pris & rabattkod 2024

Företaget ICA är en välkänd matbutikskedja som har funnits på marknaden i över 80 år och senaste åren har ICA även satsat på att erbjuda sina kunder möjligheten att handla mat online med hemleverans eller avhämtning i butik.

Se vårt omdöme om ICA handla mat online 2024!

Testvinnare
4.4
/
5
 • Bredast utbud
 • Snabb och pålitlig kundservice
 • Stammispriser och bonusar
Antalet personer
Från en person
Måltider per vecka
Valfritt
Pris
Från 0 kr
Om ICA
Rabattkod
Betalning Direktbetalning med kort eller faktura med Klarna eller Swedbank Pay
Mobilapplikation Ja, dock går det inte att handla via appen
Prenumeration Nej
Leveranstider Måndag-lördag
Leveransområde Sök på ditt postnummer vid tidsbokning på ICA´s hemsida
Frakt Från 0 kr

ICA’s affäridé är att vara Sveriges ledande detaljhandelsföretag med fokus på mat och idag har dom cirka 1300 butiker runtom i Sverige. Allt från mindre, lättillgängliga matbutiker till stormarknader där du hittar allt från mat och dryck till husgeråd, media och trädgårdsartiklar.

Allt fler väljer att beställa mat på nätet då det både är bekvämt, smidigt och tidsbesparande. 2014 lanserades ICA online vilket är deras e-handel med bl.a livsmedel som du antingen kan få hemkörd eller hämta själv i butik.

2011 började ICA med matkasse vilken fungerar i princip som den traditionella kassen som är försedd med recept och uppmätta ingredienser. Det som skiljer ICAs kasse från andra färdiga matkassar är att ingredienserna inte kommer i exakta mått, utan du får hela förpackningar/produkter skickade till dig. 

Fördelar med ICA

ICA är väletablerade med många nöjda och trogna kunder, och generellt är både ICAs butiker och ICA Handla Online att rekommendera. 

 • Levererar till stora delar av Sverige
 • Vissa ICA-butiker erbjuder fri frakt
 • Samla poäng och bonusar med ICA stammis
 • Skapa inköpslistor, upptäck erbjudanden och betala med mobilappen
 • Handla mat online och hämta samma dag

Vi kikar både på för- och nackdelar om ICA varpå vi har hittat recensioner av ICA på Trustpilot där personer visar missnöje när dom ska handla med ICAs onlinetjänst, dom skriver att den är krånglig att använda, och vi är beredda att hålla med. Hemsidans sökfunktion är lite konstig, den funkar inte alltid när man trycker på sök/visa alla resultat. Ibland blir söksidan helt tom och vi får söka om flera gånger eller välja produkten i menyn som finns på vänster sida och scrolla tills vi hittar önskad vara, vilket gör att det tar betydligt längre tid, och det förstör en del av idén med att handla mat på nätet

Utbud och matkassar

ICA finns både som fysisk butik, livsmedelsbutik på internet samt matkasse online.

ICA handla online fungerar precis som vilken e-handel som helst: du väljer det du ska ha, lägger i varukorgen och betalar sedan i slutet när du lägger beställningen. Hos flertalet butiker finns även möjligheten att betala med faktura. 

ICA online är dom enda som inte begränsar sitt sortiment på nätet och alltså faktiskt säljer samma saker online som i butik, annars är det väldigt vanligt att livsmedelsbutiker har varor som endast går att köpa i fysisk butik. Det kan dock tillkomma extra avgifter vid större beställningar, t.ex högre fraktkostnad.

Bra att veta är dock att ICAs butiker har olika ägare/handlare vilka är dom som både sätter priserna och bestämmer vad som ska finnas i butiken, därför varierar valmöjligheterna beroende på vilken butik du väljer att handla hos. Vill du ha mycket att välja mellan är det bäst att handla mat online på ICA Maxi Stormarknad som säljer lite allt möjligt inom hus och hem. 

Om du vill förenkla middagsbestyren ytterligare erbjuder även ICA matkasse. I kassen får du med recept på maträtter för 3-5 dagar som ska räcka till 2-6 personer, du får även med ingredienserna som behövs. Ibland kan du behöva komplettera med egna varor vilket är såna som man ofta har hemma, som t.ex ströbröd, salt och mjölk. 

ICAs matkasse kommer i olika utföranden: Klimat, Familj, Vego, Enkla veckan, Bistro, Inspiration. ICAs receptblad finns tillgängliga på deras hemsida med maträtter som förnyas varje vecka så du kan alltid gå in och kika vad som erbjuds. 

ICAs varumärken

I ICAs sortiment hittar du en hel del produkter från deras egna varumärken, vilka även finns tillgängliga online:

 • ICAs egna varor – Prisvärda varor vilka ICA själva tillverkar och testar för att uppnå bästa smak och kvalitét. Produkterna är framtagna på ett miljövänligt sätt som gynnar både djur och människor. 
 • ICA I love eco – Ekologiska livsmedel och saker till hemmet.
 • ICA Gott liv – ICAs mest hälsosamma produkter. Här hittar du alternativ till kolhydrater som ekologisk bönpasta och blomkålsris men också produkter med mindre salt, socker, fett och tillsatser.
 • ICA Selection – ICA själva säger att detta är deras bästa och lyxigaste sortiment med produkter vilka är producerade av förstklassiga råvaror.
 • ICA Skona – Miljömärkta tvätt- och städprodukter med milda dofter och parfymfria varianter.
 • ICA Basic – ICAs billigaste matvaror.
 • ICA i samarbete med Apotek Hjärtat – Egenvårdsprodukter för hela kroppen, framtagna för ICA i samarbete med farmaceuter på Apotek Hjärtat.

Priser

Vi har jämfört matpriser online och kan se att ICAs priser är dom högsta om man väljer varor av samma märke hos alla butikerna. Dock har ICA sitt eget märke “ICA Basic” vilka är produkter som är betydligt billigare, vissa varor kostar hälften så mycket som samma typ av produkt skulle kosta hos ett annat märke.

Är du intresserad av att handla billig mat online så kan du se både prisjämförelse av en vardagshandling samt få annan bra information om det här.

ICA har inga direkta regler kring hur mycket/lite mat du får beställa, däremot har dom vissa avgifter som kan tillkomma. Exakt vilket pris du får betala beror på vart du beställer ifrån, vilket leveranssätt du väljer samt om du bokar express (handla mat online och hämta i butik/hemleverans samma dag).

Handla mat online ICA kostnad: 

 • Reservationsavgift för kassar: 2%
 • Reservationsavgift för viktvaror: 10%
 • Plockavgift: 0-69 kr
 • ICAs fraktkostnad: 0-149 kr

Flera butiker erbjuder kunder att handla mat online med gratis frakt om du handlar över en viss summa, detta kan du läsa mer om på butikens hemsida.

Rabattkoder hos ICA

Dom flesta leverantörerna har ett stående erbjudande om rabatt på första matkassen, det har ICA dessvärre inte. Som vi tidigare har nämnt så är det olika ICA-handlare för varje butik vilka sätter sin egna regler, vissa handlare erbjuder rabatt hos ICA online första gången , andra inte. Om just den butiken du ska handla från har rabatt eller inte står på affärens hemsida.

Tips!

Enklaste sättet att hitta ICA online rabattkoder är att hålla utkik på just din butiks hemsida. Där kan du ta del av erbjudanden och kampanjer, direkt på startsidan.

Leverans och betalning

Dom flesta butiker erbjuder upphämtning/hemleverans av mat måndag-lördag, dock ser det väldigt olika ut med hur många lediga tider det finns, vissa butiker är mer fullbokade än andra.

Många erbjuder sina kunder att handla mat online med snabb leverans, t.om redan samma dag, dock kostar plockavgiften/frakten några tior extra, men det kan det förstås vara värt! ICAs hemleverans kostnad ligger på som högst 149 kr och plockavgiften max 69 kr med express.

Dom flesta ICA butikerna erbjuder två betalningssätt när du ska handla mat online, Klarna eller Swedbank Pay (faktura) eller kortbetalning. Väljer du att betala med faktura så kan det tillkomma en fakturaavgift vilket i sånt fall framgår vid vad av betalmedel när du lägger beställningen.

Du kan även betala med ICA bonus, då krävs det att du har ett ICA-kort som du har kopplat till banken. Varje gång du använder ICA-kortet samlar du stammispoäng som du sedan kan handla för i butik eller online.

Uppsägning och ändringar i ordern

Att handla online hos ICA kräver ingen prenumeration, därför finns det heller inga regler om uppsägning. Reglerna för ICAs matkasse ser dock annorlunda ut.

Kan jag ändra/avboka order hos ICA?

Ja, men villkoren ser olika ut beroende på om du handlar som inloggad eller gäst.

 • Inloggad kund: Du kan både ändra, göra tillägg och avboka din order i Nätbutiken. Det är viktigt att du gör detta innan stopptiden som anges på orderbekräftelsen. Vid ändringar/tillägg måste du checka ut ordern när du är klar, annars kommer inte ordern att levereras.
 • Gäst: Som gästkund kan du inte göra ändringar eller tillägg, däremot kan du avboka ordern fram till stopptiden som anges på orderbekräftelsen. Avbokning sker genom att du kontaktar Nätbutiken,, kontaktuppgifterna finns på hemsidan samt i orderbekräftelsen. 

Har du allmänna frågor kan du alltid kontakta ICA online kundtjänst. På ica.se kan du chatta med ICAs hjälprobot som är tillgänglig dygnet runt, eller en kundtjänstmedarbetare som finns på plats vardagar 08:00-16:30.

Frågor och svar om att handla på ICA online

Är det dyrare att handla mat på nätet ICA?

Hur mycket det kostar att handla online på ICA beror förstås på vad och hur mycket du köper, men också vilken butik du handlar i. Generellt så är det samma pris online som i butik, men priserna kan däremot skilja sig något mellan dom olika butikerna. 

Om du handlar mat online med hemleverans så kan du komma att behöva betala frakt på max 149 kr. Väljer du att handla mat online och hämta i butik tillkommer en plockavgift på max 69 kr.

Vad betyder reserverat belopp av viktvaror? 

När du köper varor som säljs styckvis eller i lösvikt får du betala ett pris utifrån varans totala vikt, exempel på en sån produkt kan vara potatis eller naturgodis. Eftersom att det inte går att förutspå vad en viktvara kommer att kosta så reserverar ICA en högre summa, när varan sedan är plockad så korrigeras beloppet i banken eller på din faktura. Du betalar med andra ord aldrig mer än för den faktiska varan.

Har ICA en app?

Ja, i ICA-appen kan du skriva inköpslistor, få information om ICAs erbjudanden och ta del av nya, inspirerande recept. Om du ansluter din bank till appen kan du även betala med mobilen. Smidig och bra app, absolut. Men vi hade önskat att dom kunde skaffa en ICA handla app, så man kan handla ännu lättare via telefonen.

Varför är ICA Basic så billigt?

Anledningen till att ICA Basic kan vara så mycket billigare än likvärdiga varor är att det görs stora inköp, samt att förpackningarna är oavancerade och har ett enklare utseende.

Vad är ICA Stammis?

Att vara stammis innebär att du är ICA medlem och kan därmed samla bonuspoäng, samt får ta del rabatter hos ICAs partners (t.ex rabatt på entrén till Junibacken, billigare hotellvistelse eller testa på streamingtjänster gratis).

Att vara stammis på ICA kostar ingenting.

Mitt ICA logga in.

Vad betyder dom olika ICA namnen?

En ICA butik kan komma i olika utföranden och namnges därefter. Detta är vad som skiljer dom olika butikerna åt:

 • Maxi ICA Stormarknad: Detta är just vad det heter, en stormarknad. På ICA Maxi finner du bl.a ett brett livsmedelssortiment, produkter från ICA hemma (t.ex inredning, köksredskap och dammsugare), trädgårdsartiklar (t.ex utomhusmöbler och kompostströ) och mycket, mycket annat.
 • ICA Kvantum: ICAs mål är att detta ska vara ortens ledande matbutik med mat för alla tillfällen. Butiken erbjuder många ekologiska och allergianpassade alternativ, mycket färskvaror och tillhandahåller ett lokalt sortiment.
 • ICA Supermarket: Här är utbudet av livsmedel stort och valmöjligheterna många. ICA menar även på att dom satsar extra på personlig service och att ha ett brett färskvarusortiment.
 • ICA Nära: Detta är ofta en mindre butik och sortimentet är mer begränsat (och av egen erfarenhet något dyrare). Dessa butiker ligger centralt och är ofta ombud för bl.a apotek och Systembolaget.

Det är inte jättestor prisskillnad på ICA online och butikspriserna, däremot kan det tillkomma plockavgift och/eller fraktavgifter. ICA-handlaren själv bestämmer priserna och kan även hitta på egna erbjudanden och kampanjer