Glutenfri matkasse – Bästa glutenfria matkassen 2024

Det finns flera orsaker till varför du kan vara intresserad av en glutenfri matkasse med hemleverans. Det kan naturligtvis handla om att du är intolerant mot gluten och på så vis bör undvika mat som innehåller korn, vete och råg, men det kan även finnas andra skäl.

Oavsett anledning till varför du äter glutenfritt så är det förstås viktigt att du hittar en matkasse som är helt fri från gluten men ändå innehåller alla viktiga ämnen och ger den näring som kroppen behöver för att må bra.

Vi jämför matkassar vilka är 100% fria från gluten!

Bästa glutenfria matkassen 2024

 1. Linas Matkasse
 2. Gi-boxen
 3. Årstiderna
Testvinnare
4.8
/
5
 • Vegetarisk-kasse
 • Flexitarian-kasse
 • Välj din egna veckomeny
Antal personer
2 – 6
Måltider per vecka
3 – 5
Pris
Från 559 kr
Om Linas Matkasse
Tillagningstid 20 – 40 minuter
Rabattkod 35% rabatt på två första matkassarna med koden NYKUND_LMK_35_35_Premie
Pris per portion Från 64 kr
Betalning Walley faktura, kort eller Klarna
Mobilapplikation Ja, iOS (iPhone) & Android
Prenumeration Ja, men ingen bindningstid
Leveranstider Söndagar 16-22 eller måndag 17-22 beroende på område
Leveransområde Nästan hela Sverige, se länk under ”Leverans och betalning”
Frakt Gratis
Mängd kalorier 500-750 kcal per portion
Macrovärden i recept Kolhydrater, protein och fett
Typer av matkassar
Flexitarian Ja
Vegansk (Vego) Nej
Vegetariansk Ja
Pescetariansk Ja
Snabba recept Ja
Låga kalorier Nej
Recept för familj Ja
Ekologiskt Ja, delvis
Enbart glutenfri matkasse Ja
Enbart laktosfri matkasse Ja
4.2
/
5
 • Färdiglagade matlådor
 • Inspiration & coaching med matkassen
 • Erbjuder fri frakt
Antal personer
1
Måltider
10 – 40
Pris
Från 699 kr
Om Gi-boxen
Tillagningstid 5 – 10 minuter
Rabattkod Ej tillgänglig
Pris per portion Från 55 kr
Betalning Kort eller Klarna
Mobilapplikation Nej
Prenumeration Ja, men ingen bindningstid
Leveranstider Söndagar 12-21, lördagar (Blekinge), tisdagar (Gävle och Dalarna)
Leveransområde Sök ditt område via länken under ”Leverans och betalning”
Frakt Gratis
Mängd kalorier 300-600 kcal per portion
Macrovärden i recept Varierar
Typer av matkassar hos Gi-boxen
Flexitarian Ja
Vegansk (Vego) Ja
Vegetariansk Ja
Pescetariansk Ja
Snabba recept Ja
Låga kalorier Ja
Recept för familj Nej
Ekologiskt Ja, delvis
Enbart glutenfri matkasse Ja
Enbart laktosfri matkasse Ja
4
/
5
 • 100% ekologiska matkassar
 • Röstades fram årets matkasse 2016
 • Stort utbud för vegetarianer
Antal personer
1-4
Måltider per vecka
3 – 5
Pris
Från 225 kr
Om Årstiderna
Tillagningstid 20 – 45 minuter
Rabattkod Få 20% rabatt på första matkassen med koden ”EKO2022”
Pris per portion Från 45 kr
Betalning Kort eller faktura
Mobilapplikation Ja, iOS (iPhone) & Android
Prenumeration Ja, men ingen bindningstid
Leveranstider Söndag, måndag eller onsdag beroende på vart du bor
Leveransområde Nästan hela Sverige
Frakt Gratis för medlemmar samt beställningar över 600 kr för ickemedlemmar, annars 29-59 kr för ickemedlemmar
Mängd Från 500 kcal per portion
Macrovärden i recept Varierar
Typer av matkassar hos Årstiderna
Flexitarian Ja
Vegansk (Vego) Ja
Vegetariansk Ja
Pescetariansk Nej
Snabba recept Ja
Låga kalorier Ja
Recept för familj Ja
Ekologiskt Ja, enbart
Enbart glutenfri matkasse Ja
Enbart laktosfri matkasse Ja (vegansk)

Vad är glutenintolerans?

Glutenintolerans, eller celiaki, som det också heter, betyder att man inte tål proteinet gluten som finns i korn, råg och vete (spannmål).

Om du inte tål spannmål men ändå äter mat som innehåller det blir tunntarmen inflammerad och klarar därför inte av att ta upp näring som den ska. Följderna till detta är att du blir trött och orkeslös, får problem med magen och kan minska i vikt. 

Äta glutenfritt

Cirka två procent av Sveriges befolkning är glutenintoleranta, däremot är det fler som väljer avstå från gluten då dom bl.a upplever att dom mår bättre av det. Dock rekommenderas man att inte hålla en strikt glutenfri kost om du inte är intolerant om inte läkare har sagt annat, då det istället kan ha negativ påverkan, såsom trötthet och starkare matsug. Däremot kan många må bättre av att plocka bort livsmedel och råvaror som generellt inte är bra eller inte gör någon nytta i kroppen, t.ex nudlar, tjocka såser samt snacks och godis.

Oavsett varför du inte äter gluten så finns det praktiska och glutenfria matkassar som hjälper dig att undvika gluten totalt. Många matkassar som är fria från gluten är även ekologiska och närproducerade matkassar vilket är bra både för dig, djuren och miljön.

En glutenfri matkasse fungerar som vilken prenumeration på matkassar som helst, med skillnad att leverantörerna väljer livsmedel och recept för glutenfri mat förstås.

Fördelar med glutenfri matkasse

Att utesluta ingredienser när du ska laga mat eller baka är inte alltid det enklaste. I de flesta fall kommer du att behöva leta upp andra recept som du kan använda dig av och där gluten inte är en del av ingredienserna. Kanske kommer du till och med att behöva springa ut till affären för att köpa nya ingredienser eller så behöver du byta maträtt helt och hållet för ett lyckat resultat.

Har du precis fått veta att du är glutenintolerant kanske du inte har så mycket kunskap när det kommer till kosten, eller så kanske du helt enkelt är trött på att sitta och googla efter goda och enkla glutenfria recept. Med en glutenfri matkasse slipper du tänka på sånt, dessutom finns det en hel del andra fördelar. 

 • Stort urval av goda och glutenfria maträtter
 • 100 % glutenfritt innehåll med färska och fina livsmedel och råvaror
 • Recept framtagna av dietister
 • Maten levereras direkt till din dörr
 • Nya, inspirerande recept med tillhörande ingredienser recept, varje vecka
 • Spara tid och pengar

Beroende på vart i Sverige du befinner dig är det inte heller säkert att utbudet av glutenfria produkter är stort och varierande. Det kan göra att du blir väldigt begränsad i din matlagning och behöver anpassa dig efter vad som finns tillgängligt. Med en glutenfri matkasse kan du vara säker på att du får goda, näringsrika och roliga recept med spännande smaker, samtidigt som du minskar matsvinnet.

Glutenfri matkasse – så funkar det

Även om matkasse-konceptet är något som har funnits länge är det långt ifrån alla som har testat. Enkelt förklarat kan vi säga att en glutenfri matkasse är en kasse som består av recept på olika maträtter och livsmedel du behöver för att tillaga dessa.

Hur upplägget för just din matkasse ser ut kan variera mellan de olika varumärkena, men det vanligaste är att maten räcker för 3-5 middagar och för 2-4 personer. Det är dock något som du själv brukar kunna justera så att matkassen passar dig, oavsett om du vill ha matkasse för en person eller för en hel familj.

Det enda du behöver göra är således att klicka i vilka maträtter som du är intresserad av att ha i just din kasse. Om recepten redan är färdiga för veckan kan du istället se vad kassen kommer innehålla för gott.

Är det farligt att äta glutenfritt?

Nej, men det är heller inte nödvändigt för personer som inte är glutenintoleranta.

Enligt en artikel från Karolinska Institutet har det inte har någon direkt betydelse för en icke glutenintolerant att utesluta gluten helt från sin kost då gluten egentligen inte har någon betydande roll i ens mående. Däremot kan vissa må bättre av att minska intaget genom att t.ex avstå från livsmedel med gluten i vilka generellt inte är speciellt nyttiga, t.ex vitt bröd.

För att citera Jonas F. Ludvigsson som är professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och barnläkare vid Örebro universitetssjukhus: “Glutenfritt är nyttigare om man byter ut en vanlig kaka mot ett äpple, men inte om man byter ut en vanlig kaka mot en glutenfri kaka”.

Glutenfria matkassar för barn

Det är inte allt för ovanligt att barn som har en familjemedlem som är glutenintolerant även blir det själv. Risken att drabbas av intolerans mot gluten är ca 15% om en annan familjemedlem har sjukdomen.

Har du ett barn som är glutenintolerant eller vill du slippa laga specialkost till enstaka familjemedlemmar? Det finns färdiga glutenfria matkassar för barnfamiljer vilka är speciellt framtagna för barnens (mycket) känsliga matlökar. 

Ekologiska matkassar med glutenfria varor

Är du extra noga med vad du äter kan kanske en matkasse med hållbara, ekologiska varor låta lockande? En ekologisk, glutenfri matkasse innehåller närproducerade, miljömärkta kvalitetsvaror. Detta kan vara bl.a Svenskt, KRAV-märkt kött obesprutade grönsaker och ekologiska ägg.

Ekologiskt är inte bara bra för naturen utan även för din kropp vilken mår mycket bättre av att slippa alla bekämpningsmedel.  Om du äter kött är även det ekologiska köttet ett bättre alternativ då kraven på djurhållningen är mycket högre för att en vara ska klassas som ekologiskt. 

Glutenfri matkasse för vegetarianer

Om du inte äter kött kan du istället satsa på en glutenfri vegetarisk eller vegansk matkasse. 

Många av dom vegetariska och veganska matkassarna är ekologiska och innehåller bara livsmedel och råvaror som är snälla mot naturen (och djuren).

Hitta den bästa glutenfria matkassen för dig

Glutenintolerans är något som kan drabba både vuxna och barn. Eftersom tillståndet är kroniskt kan du inte bli fri från problemet helt och hållet, men genom att välja bort gluten i din kost kan du åtminstone se till att må mycket bättre och säkerställa att din kropp får i sig den näring som den behöver.

Att vara intolerant mot gluten är vanligt vilket många leverantörer av matkassar är införstådda med och har därför tagit fram glutenfria alternativ i form av en nyttig matkasse där fokus ligger på näring, smakupplevelse och närodlade råvaror erbjuda en nyttig matkasse.

Vi rekommenderar att du väljer en leverantör som erbjuder glutenfria matkassar vilka har schyssta villkor och en matkasse med variation på maträtterna. Här är det även bra om du har möjlighet att själv bestämma hur många middagar och personer som maten ska räcka till, för att på så vis slippa småhandla eller komplettera under veckans gång.

Använd dig gärna av vår jämförelse av matkassar för att hitta en glutenfri matkasse som är perfekt för dig.

Frågor och svar om glutenfri matkasse

Varför beställa glutenfri matkasse?

Att välja en matkasse med glutenfria alternativ är verkligen att rekommendera för dig som vill ha 100% glutenfria recept med dom råvaror och livsmedel som behövs, utan att behöva lägga ner tid och och handla själv.

Vare sig det är fantasin som sätter stopp eller om du inte har ett speciellt stort intresse för matlagning så är glutenfria matkassar klockrent att prenumerera på för att underlätta för dig/dom som använder sig av kassen.

Vad kostar en glutenfri matkasse?

För dig som vill testa att beställa matkasse finns det många leverantörer som erbjuder rabatt på första matkassen eller fler.

Antingen får du rabatt i procent eller en förutbestämd summa på en hel beställning. Vissa leverantörerna har ett fast prova-på-pris på matkasse.

Är det dyrare med glutenfri matkasse än en vanlig?

Efterfrågan på glutenfri mat blir större och större och många leverantörer har därför tagit fram alternativ som ligger ungefär i samma prisklass som vanliga matkassar, men det kan förstås skilja sig lite då glutenfri mat generellt är dyrare.

Är det bindningstid på matkasse?

Dom flesta leverantörerna tillhandahåller matkassar utan bindningstid. Läs alltid villkoren innan du börjar prenumerera på matkassar.

Kan man vara både gluten- och laktosintolerant och finns matkasse utan laktos och gluten?

Ja. Dessutom kan laktosintolerans orsakas av glutenintolerans. Vanligtvis går överkänsligheten mot laktos över när tarmluddet har återhämtat sig efter att man har börjat med glutenfri kost. Fram tills att intoleransen mot laktos har lugnat ner sig är det bäst att äta kombinerad mjölkprotein- och spannmålsfri kost.

Är du mjölkproteinallergiker? Det är lugnt. Andra alternativ finns, som laktosfria matkassar vilka fungerar precis som glutenfria matkassar. Det finns även att köpa gluten- och laktosfri matkasse för dig som har båda allergierna.

Finns det tabletter mot gluten?

Det finns egentligen ingen medicin mot glutenintolerans, däremot kan man ta tabletter som innehåller matsmältningsenzymer vilka ska uppspjälka gluten i spannmål för att kroppen ska klara av proteinet bättre.

Det pågår fortfarande forskning i ämnet och man hoppas på att kunna ta fram medicin som ska behandla intoleransen så pass att de med celiaki ska kunna äta gluten utan biverkningar.