Handla mat online – jämför & hitta bästa matbutiken 2024

Numera är det mer regel än undantag att matkedjor erbjuder möjligheten att handla mat online, och allt fler svenskar väljer således att göra detta. Att handla online är enkelt, går snabbt och blir många gånger billigare än i fysisk butik, du sparar dessutom en hel del värdefull tid.

Läs vår guide och hitta den bästa matbutiken online 2024!

Handla mat online – bäst i test 2024

 1. Willy:s
 2. Mathem
 3. Matsmart
 4. ICA
 5. Mat.se
Testvinnare
5
/
5
 • Sveriges billigaste matkasse
 • Nya erbjudanden varje vecka
 • Hemleverans och hämta i butik
Antalet personer
Från en person
Måltider per vecka
Valfritt
Pris
Från 49 kr
Om Willy:s
Rabattkod ”NYKUND” ger 50 kr rabatt på första beställningen. Rabattkoden gäller om du beställer för minst 500 kr
Betalning Direktbetalning med kort, faktura eller delbetalning med Klarna
Mobilapplikation Ja, iOS (iPhone) & Android
Prenumeration Nej
Leveranstider Måndag-lördag
Leveransområde Sök på ditt postnummer vid tidsbokning på Willys hemsida
Frakt 99 kr
4.8
/
5
 • Snabb leverans med fri frakt
 • Rabattkod till nya kunder
 • Tusentals inspirerande recept
Antalet personer
Från en person
Måltider per vecka
Valfritt
Pris
Från 95 kr
Om Mathem
Rabattkod ”NY150KR” ger 150 kr rabatt på första beställningen (handla för minst 700 kr)
Betalning Direktbetalning eller faktura
Mobilapplikation Ja, iOS (iPhone) & Android
Prenumeration Ja, men ingen bindningstid
Leveranstider Från samma dag
Leveransområde Dom största städerna samt mindre orter, se under ”frågor och svar”
Frakt 95 kr, fri frakt över 700 kr. Skärgårdsleverans från 349 kr.
4.6
/
5
 • Svinnsmart och billigt
 • Fri frakt över 500 kr
 • Skapa din egen matkasse
Antalet personer
Från en person
Måltider per vecka
Valfritt
Pris
Från 299 kr
Om Matsmart
Rabattkod ”NYKUND15” ger 15% rabatt på första beställningen
Betalning Direktbetalning med kort, faktura, delbetalning, Klarna-konto eller Klarna-autogiro
Mobilapplikation Nej
Prenumeration Nej
Leveranstider Upp till 9 arbetsdagar
Leveransområde Hela Sverige
Frakt Fri frakt och uppåt
4.4
/
5
 • Bredast utbud
 • Snabb och pålitlig kundservice
 • Stammispriser och bonusar
Antalet personer
Från en person
Måltider per vecka
Valfritt
Pris
Från 0 kr
Om ICA
Rabattkod
Betalning Direktbetalning med kort eller faktura med Klarna eller Swedbank Pay
Mobilapplikation Ja, dock går det inte att handla via appen
Prenumeration Nej
Leveranstider Måndag-lördag
Leveransområde Sök på ditt postnummer vid tidsbokning på ICA´s hemsida
Frakt Från 0 kr
4.3
/
5
 • Inspirerande recept
 • Skräddarsy din matkasse
 • Välj antal portioner och personer
Antal personer
Från en person
Måltider per vecka
Valfritt
Pris
Från 99 kr
Om Mat.se
Rabattkod Få 200 kr rabatt med koden NY200
Pris per portion Varierar
Betalning Kort eller faktura
Mobilapplikation Ja, iOS (iPhone) & Android
Prenumeration Nej
Leveranstider Alla dagar i veckan, varierande tider
Leveransområde Stockholm, Södertälje, Göteborg, Kungälv, Kungsbacka, Alingsås och Borås
Frakt Gratis frakt vid beställning över 750 kr, annars 99 kr

Vi är många som vill effektivisera mycket av det vi gör. Jobba, städa, tvätta, laga mat och inte allra minst handla. Och visst är det bra att vara effektiv och få mycket gjort på kort tid, så länge det inte går överstyr! Vanligt är även att man letar genvägar, även detta på gott och ont. Men en genväg som enligt oss enbart innehåller fördelar är att handla online mat.

Du sparar både tid och pengar genom att handla på nätet, dessutom får du mer ork och energi till att fixa med alla måsten och du kan t.om få tid över till att göra sånt du faktiskt vill göra. 

Hur funkar det att handla mat online?

Det är supersmidigt att beställa mat på nätet. När du har valt vilken mataffär du vill handla maten hos kan du klicka dig in på deras webbplats för att sedan sitta lugn och ro välja ut dom livsmedelsvaror du vill handla, varorna läggs i varukorgen, precis som när du handlar i en vanlig mataffär.

När du är klar går du till kassan där du får välja om du vill betala direkt eller när du har fått din beställning. Därefter får du maten på bestämd dag och tid.

Det fungerar med andra ord på samma sätt som att handla i fysisk butik, bortsett från att du slipper att befinna dig i butiken och allt vad det innebär. 

Längre ner hittar du en guide med steg för steg, se under rubriken ”Så beställer du mat online”.

Fördelar med att handla mat online

Om du frågar oss så finns det övervägande positiva saker med att handla mat via nätet.  

 • Du får tid över till annat
 • Du slipper trängas i mataffären och stå i långa köer
 • Det kan bli billigare att handla mat på nätet
 • Handla när det passar dig, en kvart av lunchrasten kan räcka
 • Välj mellan flera betalningssätt
 • Du sparar på miljön om du väljer hemleverans
 • Genom att handla mat från din mobil, dator eller surfplatta kan du gå tillbaka flera gånger och lägga till/ta bort varor ur kundkorgen
 • Hos matbutikerna finns recept på maträtter med färdiga inköpslistor på alla ingredienser som behövs vilket både ger inspiration till nya maträtter och sparar dig tid

Nackdelar med att handla mat online

Vi gillar verkligen konceptet med att handla mat via e-handel, men likt det mesta så finns det iaf några nackdelar även med detta.

 • Du får inte välja varorna själv, vilket kanske inte är så uppskattat när det kommer till t.ex frukt och grönt
 • Det passar bättre att storhandla online eftersom att det ofta tillkommer en plockavgift, samt fraktavgift även vid mindre beställningar

Kostnad för att handla mat online

Så, vad kostar det att handla mat online? Är det dyrare att handla mat på nätet? Svaret är både ja och nej. Vad det kostar att handla mat online styrs helt och hållet av vilken leverantör du väljer att beställa ifrån eftersom att alla har olika priser på sina varor, samt har olika bestämmelser kring plockavgifter och frakt etc.

Här i vårt bäst i test av mat online 2024 hittar du även rabattkoder på matkassar. Många leverantörer erbjuder nya kunder som handlar mat online rabatt på första matkassen medan andra har rabatter som gäller vid köp över x antal 100 kr.

Merkostnader för att beställa mat från nätet

Det kan tillkomma extra kostnader för att handla mat via nätet. Alla leverantörer har olika priser och villkor, läs alltid dessa innan du beställer. 

 • Plockavgift – Detta är en avgift som matleverantören tar ut för att plocka ihop din order. Den brukar ligga på omkring 50 kr.
 • Fraktavgift – Vid hemleverans av mat tar dom flesta ut en kostnad för själva frakten vilken oftast ligger mellan 29-99 kr. Många livsmedelsföretag erbjuder dock sina kunder att handla mat online med fri frakt om denne handlar över en viss summa, vilken i genomsnitt ligger på 750 kr/beställning.

När du ska beställa mat på nätet är det viktigt att ha i åtanke att det kan bli billigare att handla själv i butik om det är så att du ska handla väldigt lite med tanke på ovanstående avgifter.

Spara pengar genom att handla mat på nätet

Nu kan ju den här rubriken verka lite motsägande när vi precis har skrivit om att det tillkommer merkostnader när du handlar online, men som vi även skriver under föregående rubrik så är det mindre fördelaktigt att beställa mat från nätet om du bara ska handla ett fåtal gånger. Men om du bor långt ifrån affären så kan du ibland faktiskt tjäna på att handla online, även om det gäller en liten summa. Med tanke på bränslekostnaden 2024 så kan det faktiskt bli billigare med hemleverans av maten beroende på fraktavgiften.

Så, hur kan du då mer spara pengar på att handla mat online? Jo, det är nämligen mer vanligt att handlingen är mer välplanerad och blir mer strukturerade när du handlar via nätet. Dels är det lätt att handla för mycket när man går runt i butiken. Kanske har man missat att skriva upp mängden av en viss ingrediens och väljer därför att ta lite mer för att slippa stå och googla efter receptet i butiken. Det är även vanligt att det blir en hel del onödiga köp, speciellt när humöret tryter i slutet av handlingen, där butiken strategiskt har placerat ut alla sötsaker. 

Det är även väldigt mycket enklare att jämföra priser på maten via nätet. Om du använder sökfunktionen och skriver t.ex “yoghurt” så får du upp alla yoghurtprodukter som butiken säljer och dess respektive priser, dom flesta hemsidor har även en funktion där du kan välja att sätta billigaste produkten först. Supersmidigt!

Många leverantörer tillhandahåller även specifika erbjudanden när du e-shoppar vilka inte finns i butiken.

Miljövänligt och svinnsmart att handla mat online

Genom att handla mat via nätet sparar du inte bara tid och pengar utan främjar även miljön. 

Eftersom att du snabbt kan klicka dig fram och tillbaka mellan olika avdelningar samt sortera produkter efter önskemål är risken större att du inte köper mer än nödvändigt, och här kommer ju även fördelen in med att du alltid kan få tag i den billigaste maten om det är så att du vill få ner priserna ordentligt. Men här gäller det att inte handla för mycket trots att det är billigt, annars blir det ju förstås inte direkt svinnsmart.

Allt fler matkedjor satsar på att vara mer svinnsmarta och säljer därför mat med kort datum, överproducerade matvaror och produkter med skönhetsfel dvs skadade eller felmärkta förpackningar till lägre priser. Detta är varor som livsmedelsbutikerna annars ofta sållar ut.

Ytterligare sätt att handla svinnsmart mat är att använda dig av färdigpackade matkassar med recept vilka du kan läsa mer om nedan.

Färdiga matkassar

Är du trött på att komma på och planera nya maträtter varje vecka? Att beställa matkassar vilka redan är packade och klara kan i sånt fall vara en väldigt smidig och bekväm lösning. En färdig matkasse kommer nämligen med 3-5 middagar varje vecka vilka du kan anpassa efter antalet personer som ska ta del av måltiderna.

I en matkasse får du nya recept varje vecka med tillhörande ingredienser vilka är uppdelade i exakta mått. Med andra ord behöver du bara följa receptet, ha ner ingredienserna i rätt ordning och vips så har du en härlig, god middag framför dig! 

Vill du vara ännu mer bekväm kan du beställa matkassar med färdiglagad mat vilken du enbart behöver värma i mikron eller ugnen. Detta kostar dock mer än att plocka ihop en kasse själv eller köpa en matkasse med recept.

Bästa matbutiken online 2024

Det kan kännas svårt att veta vilken livsmedelsbutik man ska välja när det kommer till att köpa mat online. Alla tipsar om olika leverantörer hit och dit och ibland vet man varken ut eller in.

Vi skulle säga att den bästa matleverantören är den som kan ge dig exakt det du vill ha. Dvs en leverantör som kan förse dig med alla matvaror och andra produkter du behöver och som tillhandahåller det leveranssätt och dom tider som passar dig, samt har priser som passar din ekonomi. Nöj dig inte med något halvdant, det finns otaliga matbutiker att välja mellan och vi kan nästintill kan garantera att det finns en som uppfyller alla dina krav.

Här i vår handla mat online jämförelse 2024 kan du bl.a se priser, leveransområden och utbud vilket ger dig en snabb överblick över respektive matbutik på nätet. Om du finner extra intresse för någon butik kan du med fördel läsa vår recension om just det företaget och deras tjänster.

Så beställer du mat online 

Processen för att beställa mat online ser i princip likadan ut hos samtliga mataffärer.

1. Välj mataffär

Det första steget är att välja vilken mataffär du ska handla hos. I vår guide finner du all relevant information om dom olika leverantörerna och deras tjänster. Läs vår recension om mataffärer online för att hitta den bästa maten på nätet för just dig!

2. Logga in

Oftast går det att handla mat online utan konto hos dom olika leverantörerna. Att endast vara gäst kan vara ett bra alternativ om du ska handla hos en online mataffär vid ett eller ett fåtal tillfällen.

Om du däremot handlar kontinuerligt är det bekvämt att ha ett konto. Där kan du se tidigare beställningar och dina vanligaste köpta varor, skapa och spara inköpslistor samt få upp personliga erbjudanden m.m. Har du ett konto ska du logga du in innan du börjar handla för att få nytta av tjänsten.

3. Välj leveranssätt och tid

Generellt så bokar du leveranssätt och tid först, och handlar sedan.

 • Handla mat online – hämta i butik

Vanligast är att du själv hämtar dina varor. Antingen så hämtar du dom i ett skåp som finns utanför mataffären där du slår in en kod varpå luckorna öppnas till dom skåpen där din mat finns. Andra alternativet är att du hämtar upp varorna på ett närliggande utlämningsställe.

Om du beställer online mat och hämtar i butik brukar det finnas ganska många tider att välja mellan. Är du ute i god tid kan du välja dag och tid ganska fritt. Vissa mataffärer har dock valt att inte ha några tider på söndagar.

Att handla mat online och hämta i butik samma dag är tillåtet hos vissa livsmedelsaffärer, då gäller det oftast att du beställer innan klockan 12 på dagen. Detta varierar dock mellan dom olika butikerna.

 • Handla mat online med hemkörning

Flertalet matbutiker ger sina kunder möjligheten att handla mat online med hemleverans. Dock är det bra att veta att även om mataffären marknadsför att dom har hemkörning av mat så behöver det inte betyda att dom levererar överallt, det styrs en hel del av vart du bor.

Bor du i en storstad eller centralt i en mindre stad kan du nästan alltid räkna med att få maten hemkörd, iaf från någon leverantör. Finns det inte möjlighet till hemleverans av maten kan du hämta den i butik eller på ett utlämningsställe.

Hos vissa företag kan du handla mat online med snabb leverans, redan samma dag. Om det finns möjlighet till det beror på hur chaufförens körschema ser ut för dagen samt att det finns personal tillgänglig som kan packa matkassarna. En del butiker har satt ett klockslag som du senast måste lägga din beställning på hemkörning av mat samma dag, vilken brukar vara kl 12 på dagen.

4. Fyll varukorgen

För att göra det lätt för dig så bör du skriva en inköpslista, precis som när du går och handlar irl. På matbutikens hemsida väljer du sedan alla varor som du ska handla vilka hamnar i varukorgen.

Hos dom allra flesta matbutikerna kan du sitta och klicka runt i all evighet om så önskas. Om du skapar ett konto och loggar in kan du även skriva och spara inköpslistor eller fylla varukorgen och sedan spara den under obegränsad tid.

5. Betalning av maten

När det är dags att betala har dom allra flesta matleverantörerna flera betalningsalternativ. Samtliga online-matbutiker erbjuder dig att handla mat online på faktura eller direktbetalning. Hos vissa matbutiker kan du även handla mat online med Collector medan andra erbjuder dig att handla mat online med Klarna, där du bl.a kan använda dig av delbetalning.

Bra att veta vid direktbetalning!

Mataffärerna lägger alltid på en reservationsavgift vid beställning eftersom att vissa varor har ett kilopris, ibland finns heller inte varorna du önskar och inga ersättningsvaror som motsvarar priset på din först valda vara. Din bank reserverar det totala beställningsbeloppet, men när matbutiken sedan plockar ordern så informerar dom din bank om slutgiltligt köpbelopp och då så justeras även det i banken och eventuell mellanskillnad blir därmed disponibelt igen.

Frågor och svar om att handla online

Hur vet jag vilka butiker som levererar hem till mig?

Genom att gå direkt till kundkorgen och skriva in ditt postnummer får du snabbt reda på om mataffären levererar till ditt område. Det finns även skärgårdsleveranser av mat för dig som bor i skärgården under delar av eller hela året.

Kan jag beställa mat på nätet och hämta i butik?

Det varierar mellan dom olika livsmedelsaffärerna. Alla e-handlare med mat som även finns som fysisk butik erbjuder sina kunder att hämta maten i butik eller på ett utlämningsställe i närheten. Sedan finns det dom som endast säljer mat via nätet, vissa av dessa erbjuder sina kunder möjligheten att hämta maten från deras lager, men oftast är det hemleverans av maten som gäller.

Vilken butik är bäst för att handla mat online?

Detta styrs helt och hållet av vad du har för behov och önskemål. För vissa är det viktigt att handla billig mat online medan andra är ute efter snabb leverans, gratis frakt eller vill ha ett extra brett sortiment för att få ut så mycket som möjligt av sin shopping. Oavsett vilka krav du har så finns det en matbutik online som passar dig.

Vart är billigt att handla mat online?

Hos Matsmart kan du handla mat online med kort datum vilket gör det både billigt och svinnsmart. Dom har blandade kategorier där priserna oftast är kraftigt nedsatta, dock är deras utbud inte alls lika brett som hos en vanlig livsmedelsaffär så om du vill göra en vanlig veckohandling rekommenderar vi att du vänder dig till en annan mataffär.

Vilken matkedja som är billigast med ett stort utbud av både mat, hygienartiklar, städprodukter, djurprodukter etc så skulle vi säga att det är Willys som har den billigaste maten 2024.

Se gärna vår jämförelse av billigaste maten online här.

Kan jag reklamera matvaror?

Ja, enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera livsmedelsvaror som är felaktiga. Om du får hem varor som inte stämmer överens med det du har beställt eller är trasiga ska du vända dig till mataffären som du handlade maten från. Kom ihåg att det är bra att läsa butikens villkor kring reklamationer innan du beställer för att veta om din rättigheter.