GI matkasse – Bästa GI-matkassen 2024

Har du precis hört talas om GI-metoden och är sugen på att testa? Att äta enligt GI innebär kort och gott att du äter mat med långsamma kolhydrater.

GI står för glykemiskt index och med den här metoden får du inte bara en bättre hälsa och ett bättre välbefinnande, utan du blir också mindre hungrig – vilket gör den till ett bra val för dig som vill gå ner ett kilo eller två.

Det finns GI matkassar som passar för dig som redan äter enligt GI-metoden eller som är intresserad av att testa. Vi har samlat och jämfört dom bästa GI matkassarna för dig!

Bästa GI-matkassen 2024

 1. Linas Matkasse
 2. Gi-boxen
Testvinnare
4.8
/
5
 • Vegetarisk-kasse
 • Flexitarian-kasse
 • Välj din egna veckomeny
Antal personer
2 – 6
Måltider per vecka
3 – 5
Pris
Från 559 kr
Om Linas Matkasse
Tillagningstid 20 – 40 minuter
Rabattkod 35% rabatt på två första matkassarna med koden NYKUND_LMK_35_35_Premie
Pris per portion Från 64 kr
Betalning Walley faktura, kort eller Klarna
Mobilapplikation Ja, iOS (iPhone) & Android
Prenumeration Ja, men ingen bindningstid
Leveranstider Söndagar 16-22 eller måndag 17-22 beroende på område
Leveransområde Nästan hela Sverige, se länk under ”Leverans och betalning”
Frakt Gratis
Mängd kalorier 500-750 kcal per portion
Macrovärden i recept Kolhydrater, protein och fett
Typer av matkassar
Flexitarian Ja
Vegansk (Vego) Nej
Vegetariansk Ja
Pescetariansk Ja
Snabba recept Ja
Låga kalorier Nej
Recept för familj Ja
Ekologiskt Ja, delvis
Enbart glutenfri matkasse Ja
Enbart laktosfri matkasse Ja
4.2
/
5
 • Färdiglagade matlådor
 • Inspiration & coaching med matkassen
 • Erbjuder fri frakt
Antal personer
1
Måltider
10 – 40
Pris
Från 699 kr
Om Gi-boxen
Tillagningstid 5 – 10 minuter
Rabattkod Ej tillgänglig
Pris per portion Från 55 kr
Betalning Kort eller Klarna
Mobilapplikation Nej
Prenumeration Ja, men ingen bindningstid
Leveranstider Söndagar 12-21, lördagar (Blekinge), tisdagar (Gävle och Dalarna)
Leveransområde Sök ditt område via länken under ”Leverans och betalning”
Frakt Gratis
Mängd kalorier 300-600 kcal per portion
Macrovärden i recept Varierar
Typer av matkassar hos Gi-boxen
Flexitarian Ja
Vegansk (Vego) Ja
Vegetariansk Ja
Pescetariansk Ja
Snabba recept Ja
Låga kalorier Ja
Recept för familj Nej
Ekologiskt Ja, delvis
Enbart glutenfri matkasse Ja
Enbart laktosfri matkasse Ja

Vad är GI?

Idag finns det många olika dieter vilket kan göra att man lätt blir förvirrad av alla ord och förkortningar hit och dit. 

Enkelt förklarat så är GI (glykemiskt index) ett mått på hur lång tid det tar för kroppen att bryta ner olika råvaror och livsmedel. Mat med lågt GI innehåller långsamma kolhydrater vilket är just det man vill åt för att få en bra balans i sin kost.

Äta enligt GI-metoden

Många äter enligt GI-metoden för att gå ner i vikt, men också för att hitta en mer sund matvana och för att må bättre rent allmänt. Det är också vanligt att diabetiker äter enligt GI för att få ett tydligt mått på hur blodvärdet höjs och sänks beroende på vad dom äter.

GI-metoden innebär att du plockar bort livsmedel och råvaror med högt GI och istället satsar på att äta mat med lågt GI, vilket alltså är varor med långsamma kolhydrater. Långsamma kolhydrater i sin tur gör att det tar längre tid för kroppen att processa maten, detta ska sedan resultera i att kroppen behåller en jämn blodsockernivå vilket både minskar hunger och ger ett mer balanserat mående generellt.

Om du istället äter mycket mat med högt GI bryts maten ner snabbare vilket underförstått gör att du måste äta oftare. Till följd av detta får man ofta dippar då blocksockret inte längre ligger på den blodsockernivån som krävs för att du ska må bra.

En GI matkasse innehåller spännande livsmedel och GI recept som levereras direkt till din dörr. Med en matkasse kan du vara säker på att du alltid håller dig till dieten, samtidigt som du vet med dig att du får fina och färska råvaror som i många fall är ekologiskt odlade och närproducerade.

Tänk på!

Om du använder sig av GI-metoden för att gå ner i viktigt är det a och o att du äter ordentligt av dom råvaror som ingår i GIs kostcirkel. En god kosthållning, träning och sömn är det som hjälper kroppen att hålla sig i form. Ät varierat, näringsrikt och allsidigt så kommer du både att nå och stanna på den vikten som räknas som sund för just dig och din kropp!

Vad får man äta när man går på GI?

Om du ska ha en GI-diet finns det flera livsmedel och råvaror som du bör undvika, detta innebär dock inte att din kost behöver bli tråkig och ensidig. 

Listorna över vad man kan äta eller inte enligt GI kan göras långa, nedan nämner vi några godkända och icke godkända livsmedel.

Livsmedel med lågt GI

 • Ägg
 • Kött, fågel och fisk (gärna fet)
 • Mejeriprodukter som t.ex ost, yoghurt, mjölk, keso, grädde och crème fraiche
 • Fullkornsprodukter, t.ex fullkornsbröd, quinoa, matris, bovete och rågflingor
 • Osaltade nötter och fröer
 • Kokosfett
 • Raps- och olivolja och vinäger
 • Mörk choklad
 • Grönsaker, som t.ex broccoli, blomkål och spenat
 • Ärter, bönor och linser – torra, konserverade
 • Avokado
 • Bär

Livsmedel med högt GI

 • Vitt bröd
 • Sötade flingor och müsli 
 • Läsk, juice och saft
 • Vitt ris
 • Sötad yoghurt
 • Snacks som t.ex chips och ostbågar
 • Ketchup
 • Couscous
 • Bakelser
 • Snabbmakaroner
 • Majs
 • Korv med mindre än 70% kött

Fördelar med GI matkassar

Det var många som höjde på ögonbrynen när GI-metoden först kom ut, men idag är det många som väljer dieten som sitt första-alternativ. När du väljer bort mat som innehåller ett högt GI kan du få ett jämnare blodsocker och en bättre mättnadskänsla.

Vi listar ytterligare fördelar med en GI matkasse.

 • Matkassen är välplanerad och är rik på näring.
 • Du får mat som ger dig ett jämnare blodsocker.
 • Minskad hungerkänsla.
 • Du slipper planera maträtterna för veckan
 • Enkla, roliga och inspirerande recept.
 • Genom att prenumerera på GI matkasse kan du själv bestämma tidsintervall för matkassens hemleverans.

GI matkasse – så funkar det

En GI matkasse kan du prenumerera på vilket startar automatiskt i samband med din första beställning, förutsatt att du inte valt en ”prova på kasse”, något som många leverantörer erbjuder.

Att äta enligt GI-metoden ska vara enkelt, därför kommer matkasse GI med nya recept varje vecka. För att få ut så mycket som möjligt av din matkasse får du välja själv hur många middagar du vill ha. Vanligast är att man väljer 3 eller 5 stycken middagar till 2-4 personer, men det går självklart att anpassa den till fler eller färre personer.

Genom att beställa matkasse får du alla livsmedel och råvaror som behövs för tillagning. I vissa fall kan du behöva komplettera med basvaror som olja, salt eller mjöl, men utöver detta finns allt med.

Då GI-metoden skapades för att ge dig de bästa förutsättningarna för en hälsosammare livsstil är recepten och maträtterna mycket noga utvalda. Bakom recepten står inte bara professionella kockar, utan även dietister som har kunskap om metoden och vilken typ av näring som din kropp behöver. På så sätt kan du känna dig säker på att du får i dig den bästa maten enligt GI, samtidigt som du stadigt håller dieten och fortsätter mot en friskare och sundare vardag.

Du får din GI matkasse till dörren, oavsett om du är hemma eller inte. Leveransen av matkassen sker vanligtvis i början av veckan för att du ska slippa tänka på veckomenyn och planeringen som denna medför. Leveransdag och tid kan dock variera kraftigt beroende på vart i landet du bor och vilken områden som leverantören erbjuder leverans till. 

Ät nyttigt med GI matkasse

Vare sig har valt att äta enligt GI-metoden för att gå ner i vikt eller bara vill hålla en balanserad kost så är en färdigpackad matkasse ett perfekt alternativ.

Om du är ute efter en matkasse med härliga och nyttiga recept kan vi verkligen rekommendera GI-boxens matkasse vilken innehåller allt du kan tänkas behöva för att hålla igång din diet utan att behöva oroa dig för att få i dig mat som inte tillhör den.

Med en GI matkasse blir inte bara vardagen enklare, utan den ger dig även inspiration till nya och fräscha vanor. Efter bara en matkasse har du redan mängder med roliga och spännande GI recept som du kan använda dig av vilka passar lika bra till middag såväl som till lunch. 

Det finns förstås olika, nyttiga matkassar som går enligt GI-dieten. Bl.a kan du välja mellan ekologisk matkasse och glutenfri matkasse (gluten är något som man bör undvika enligt GI-metoden). Om du inte äter kött finns det även vegetariska och veganska matkassar.

Vegetarisk IG börjar bli ett mer och mer vanligt val då många väljer bort kött helt eller delvis, dels för att värna om djur och natur, men också för att man kanske helt enkelt inte är ett speciellt stort fan av kött.

Hitta den bästa GI matkassen för dig

Det är viktigt att du väljer en GI matkasse som du verkligen tycker om och en leverantör som lever upp till dina förväntningar. För att lyckas med detta gäller det att du har koll på vilka leverantörer som finns på marknaden och hur de fungerar. Här är det viktigt att du tittar på valet av maträtter, men också valet av ingredienser, råvaror och källan till proteinet.

Du bestämmer hur många personer matkassen ska räcka till. 2-4 personer är standard,  men är du ensam eller har en större familj kan du självklart anpassa matkassen efter det. Du kan även bestämma hur många dagar du vill att matkassen ska räcka, vanligast är 3-5 middagar. Du väljer det alternativet som passar dig bäst, helt enkelt!

Innan du beställer rekommenderar vi att du kontrollerar leveransområdet. Även om det finns matkasse-leverantörer i hela Sverige är det inte säkert att ditt postnummer är inkluderat. För att göra det lättare för dig brukar de flesta leverantörer be dig om postnumret redan på startsidan, så att du slipper ge dig in djupare på sajten om leverans hem till dig inte är möjligt.

Frågor och svar om GI matkasse

Vad är skillnaden mellan GI och LCHF?

LCHF står för Low Carb High Fat, dvs lite kolhydrater och mycket fett. LCHF är mer strikt än GI och passar bäst för viktnedgång då det låga intaget av kolhydrater gör att kroppen istället livnär sig på fettet för att få energi. Här kan du läsa mer om LCHF matkasse.

Mat med extremt lågt kolhydratinnehåll och högre andel fett och protein ökar mättnaden och minskar insulinet (ett blodsockerreglerande hormon). När man äter LCHF-kost börjar kroppen därför använda fett som bränsle istället för glukos. LCHF kan fungera som en inledande bantningsmetod för överviktiga, då konsekvensen av ökad mättnad gör att kaloriintaget blir lägre. För diabetiker med stora svängningar i blodsockret kan dieten dessutom ge en snabb balans.

GI står för glykemiskt index vilket är ett mått på vilken blodsockerpåverkan olika livsmedel har på kroppen. Metoden är inte lika hård som LCHF men är ändå effektiv för viktminskning samtidigt som den främjar ett hälsosamt liv.

Vilken är den bästa matkassen med GI?

Vi rekommenderar GI-Boxen som tillhandahåller färdiglagade, nyttiga GI-baserade luncher och middagar, samt recept för härliga, hälsosamma frukostar och mellanmål. Om du tycker att det är tråkigt att laga mat så är detta ett perfekt alternativ för dig, och snabbt går det! Beräknad tillagningstid är 5-10 minuter.

Mat.se är även ett bra alternativ om du själv vill plocka ihop till en GI-vänlig matkasse. Mat.se har även en hel del recept på sin hemsida som du kan ta del av.

Vad kostar matkasse med GI?

Pris för matkassen varierar mellan dom olika leverantörerna men även deras olika alternativ av matkasse. Det som gör att priserna skiljer sig hos en och samma leverantör är antalet maträtter och antalet personer som ska ta del av matkassen. 

Dom flesta leverantörer erbjuder rabatt på din första matkasse och därmed kan du spara upp till 200 kr (i vissa fall ännu mer).

En billig matkasse ligger omkring 200 kr, men då är innehållet ganska begränsat.

Kan man gå ner i vikt med GI?

Ja, det är en vanlig metod för att minska i vikt och få ett hälsosammare liv. Det är dock viktigt att komma ihåg att viktnedgång inte ska ske för snabbt och du ska givetvis inte heller gå under en hälsosam vikt. 

Exakt hur mycket man ska väga kan inte vi säga, och vi rekommenderar att undvika att stirra sig blind på BMI då det bör tolkas mer som en riktlinje än regel. 

Alla kroppar ser olika ut, därför är det mindre hälsosamt att gå efter en skala som inte är anpassad efter dig och din kropps förutsättningar.

Kan barn äta enligt GI-metoden?

Ja. GI innebär inte att du tar bort något viktigt från kosten, snarare att du fyller på och/eller ökar intaget med bra produkter. 

Men liksom alla dieter så är det av yttersta vikt att barnet får i sig allt barnet behöver för att må bra, växa, utvecklas och leka!  Med en matkasse för barnfamilj får du allt du och dina barn behöver.