Bästa matleveransen för skärgård 2024

Visst är det härligt med semester och att vara ute i skärgården, ta det lugnt och njuta av den svenska sommaren och slippa all stress hemma i stan? Nu kan du dessutom beställa mat till ditt landställe ute i skärgården, lyxigt, bekvämt och tidsbesparande!

Bästa skärgårdsleveransen 2024

 1. Mathem
Testvinnare
4.8
/
5
 • Snabb leverans med fri frakt
 • Rabattkod till nya kunder
 • Tusentals inspirerande recept
Antalet personer
Från en person
Måltider per vecka
Valfritt
Pris
Från 95 kr
Om Mathem
Rabattkod ”NY150KR” ger 150 kr rabatt på första beställningen (handla för minst 700 kr)
Betalning Direktbetalning eller faktura
Mobilapplikation Ja, iOS (iPhone) & Android
Prenumeration Ja, men ingen bindningstid
Leveranstider Från samma dag
Leveransområde Dom största städerna samt mindre orter, se under ”frågor och svar”
Frakt 95 kr, fri frakt över 700 kr. Skärgårdsleverans från 349 kr.

När man är ute i skärgården finns det vanligtvis bara småbutiker att handla hos vilka ofta tar hutlösa priser, andra alternativet är att åka till fastlandet och köpa mat. Många gånger är det en lång färd med båt för att komma till en mataffär och det tar ytterligare tid med tanke på allt extra arbete som tillkommer: ta båten till fastlandet, ta bilen till affären, handla, stå i kö, packa in all mat i bilen, åka till båten, flytta över alla matkassar till båten, ta båten till landstället för att ännu en gång bära ur matkassarna och sen in i huset, och sen ska ju allt såklart packas upp, suck..

Av någon outgrundlig anledning finns det just nu bara ett fåtal matbutiker på nätet som erbjuder leveranser av mat i skärgården, men det är förstås en början! Mathem.se var först med skärgårdsleveranser och körde första testomgången år 2015. 2022 har även ICA och Coop vågat sig på att testa matleverans till skärgården och vi hoppas på att fler matleverantörer tar initiativ till detta 2023.

Fördelar med matleverans i skärgården

Processen för att åka och handla är långdragen och kostsam vilket även kan göra att man drar sig för att handla. Att få skärgårdsleveranser under sommarmånaderna är därför oerhört uppskattat.

 • Spara tid och pengar med matleverans till ditt skärgårdsboende
 • Du får maten direkt till din båt eller brygga
 • Få inspiration till nya, spännande maträtter
 • Miljövänligt val
 • Flera betalningsalternativ

Matleverans i skärgården – så funkar det

Vad vi kan se så finns ännu inte möjligheten att beställa skärgårdsleverans av matkasse, men du kan handla mat online från en matbutik vilket fungerar i princip som att handla i fysisk butik.

Såhär gör du när du ska beställa mat på nätet med skärgårdsleverans:1.

 1. Välj en matbutik som du känner uppfyller dina behov, t.ex utbud, pris och leveransalternativ.
 2. Gå in på hemsidan och lägg allt du vill köpa i kundkorgen.
 3. När du har handlat klart går du till kassan där du får välja leveransdag (vissa matbutiker låter dig välja dag innan du börjar handla).
 4. Betala din order. Betalningsalternativen brukar vara direktbetalning eller faktura, ibland finns det möjlighet till delbetalning på matkassen med Klarna eller Collector.
 5. Maten hämtas sedan upp vid utvalda bryggor i skärgården.
 6. Efter dessa steg kan du luta dig tillbaka och vänta på din leverans av mat i skärgården.

Recept och färdiga inköpslistor

Om du behöver lite inspo i matlagandet har dom flesta e-handlarna recept på nya maträtter vilka ofta kommer med färdiga shoppinglistor. Så om du hittar en maträtt som du vill testa kan du lägga till den inköpslistan i kundkorgen och vips så har du alla ingredienser du behöver, superenkelt!

Det finns ofta flera olika recept, t.ex vegetariska, laktosfria och fettsnåla alternativ, många matleverantörer byter även ut sina recept med jämna mellanrum.

Miljövänligt, svinnsmart och billigare

Handla online i sommar och få dina varor levererade direkt till din båt, privata brygga eller en allmän brygga – det är bra för både miljön och plånboken. 

Ju fler som beställer leverans av mat till landstället desto bättre, detta innebär nämligen färre resor med båt och bil vilket minskar betydligt på utsläppen. Hemleverans av mat är dessutom mer svinnsmart då det minskar risken för onödiga småköp, vilket även gör att du sparar pengar. Det kan vidare bli billigare att köpa mat online iom att du slipper betala för resorna till och från affären.

Notis!

Om du har nära till fastlandet kan det faktiskt vara mer ekonomiskt lönsamt att handla maten själv i butik eftersom att det alltid tillkommer en fraktkostnad för onlinebeställning. 

Skärgårdskasse – mer än bara mat

Respektive matbutik i vår recension har ett stort utbud av bl.a mat, hygienartiklar och djurtillbehör, dvs varor som generellt finns i stormarknader. Dock finns det ett företag som säljer både produkter från Clas Ohlson och receptbelagd medicin från Kronans Apotek, Mathem.

Om du har glömt att köpa din medicin eller behöver ta ut nytt recept är det enkelt fixat med Mathems trygga och säga leverans av receptbelagda läkemedel. Glömde du att ta med dig verktyg, är i behov av en ny ficklampa eller vill förnya inredningen i sommarstugan? Då kan du beställa produkter från Clas Ohlson via Mathem, du får varorna körda med båt till dig i samband med matleveransen.

Vi har varit i kontakt med kundtjänst på Mathems chatt vilka säger att deras leveranser är pålitliga och att du som kund kan känna dig lugn om du beställer medicin på nätet via deras tjänst. Vi vill säkerställa att inga viktiga uppgifter står på förpackningarna om medicinen av någon anledning skulle komma på villovägar, varpå Mathem svarar att personuppgifterna finns på förpackningarna men inte på själva paketet. Så med andra ord fungerar det precis som att beställa receptbelagd medicin online från vilket apotek som helst. Mathems kundservice skriver upprepade gånger att dom är extra noggranna med receptbelagda mediciner.

Priser

Pris på skärgårdsleverans varierar mellan dom olika matleverantörerna. Högst upp i vår jämförelse av matleveranser i skärgården kan du se vilka priser som gäller för respektive företag.

Ofta kan du få rabatt på online mat vid första beställningen vilket kan vara en fast summa eller en viss procent av det totala beställningsbeloppet.

Hitta rätt matbutik med skärgårdsleverans

Nu är ju inte utbudet av skärgårdsleverans så stort, men det finns ändå några alternativ och det är viktigt att du väljer det som passar dig. 

En bra grej med att beställa mat till ön är att det inte finns något abonnemang och därmed heller inte någon bindningstid. Du kan alltså beställa så ofta/sällan du vill, utan några förbindelser.

Detta ska du tänka på när du beställer matleverans till skärgården

 1. Levererar företaget till stället där du befinner dig?
 2. Finns det leveransdagar och tider som passar dig?
 3. Har matbutiken utbudet du letar efter? Vissa erbjuder apoteksprodukter med skärgårdsleverans t.ex vilket kan underlätta en hel del.
 4. Matchar priserna din budget?
 5. Har matleverantören bra recensioner? Detta behöver inte vara en avgörande faktor, men är matbutikens omdöme lågt och det finns flertalet missnöjda kunder kan det vara värt att se dig om efter någon annan leverantör.

När du har gjort ditt val och lagt din beställning kan du luta dig tillbaka och invänta din leverans av mat i skärgården!

Gröna Kassen testar skärgårdsleverans med Mathem

Vi på Gröna Kassen har testat Mathems skärgårdsleverans vid två tillfällen och är mycket nöjda med upplevelsen.

Det var väldigt enkelt både att hitta det vi sökte på hemsidan, samt boka tid för leverans. Istället för att skriva in postnummer och adress som man gör vid beställning av mat i stan så angav vi koordinater till platsen där vi befann oss vilket gjorde det enkelt för chauffören att hitta.

Vid första beställningen fanns det många tider att välja mellan, dock mer begränsat än i stan. Vid andra beställningen var endast en tid tillgänglig, så tänk på att planera din handling så du kan säkra din tid!

Chauffören ringde några minuter innan leverans för att meddela att han var nära vilket gjorde att vi kunde vara redo att ta emot maten på bryggan vid ankomst.

Vi kan varmt rekommendera Mathems sommarleverans av mat till skärgården. 

Frågor och svar om skärgårdsleverans

Vilka matbutiker har skärgårdsleverans 2024?

I dagsläget är det ett fåtal matbutiker, i vår recension av mat online hittar du Mathem, Coop och ICA som erbjuder skärgårdsleverans av mat.

Vart finns det skärgårdsleverans av mat?

Tyvärr är det ännu inte många områden som erbjuds matleverans i skärgården. Mathem och Coop levererar till utvalda områden i Stockholms skärgård. ICA Smedby i Norrköping har gjort en chansning och erbjuder båtleverans direkt till dig i Bråvikslinjen för första gången.

Även Coop levererar mat med båt till utvalda områden i Stockholms skärgård, men även till hämtaskåp vid utvalda färjelägen.

Mathem leveransområden skärgård

ICA leveransområden skärgård

Coop leveransområden skärgård

När startar skärdgårdsleveransen?

2022 startade Mathem båtleveranser med mat vecka 21 och pågår t.om vecka 32. ICA´s leveranser pågår mellan 14:e juni till 19:e augusti. Coops skärgårdsleverans är igång under perioden 1 juni till 25 augusti. 

Observera att leveransdagar och tider ser olika ut beroende område, se länkarna ovan.

Vad kostar frakten av matleverans i skärgården?

Det är generellt dyrare med skärgårdsleverans frakt än på fastlandet.

Mathems frakt ligger på 349 kr för en skärgårdsleverans för en beställning upp till 3490 kr, handlar du för 3491 kr eller mer är leveranskostnaden 10% av din beställning.

ICA´s fraktavgift varierar beroende på vilken mataffär du väljer, detta val gör du på ICA´s hemsida när du lägger din order.  

Coops frakt är 199 kr för båtleverans till brygga, minimibelopp att handla för är 500 kr. Plus i kanten är att Coop erbjuder hämtning av mat i vid färjelägena Dalarö, Östanå och Furusund där frakten är 99 kr.

Måste man vara hemma vid leverans av maten?

Ja, vissa leverantörer kräver att någon tar emot leveransen på bryggan vid skärgårdsleverans, annars tar dom med sig maten tillbaka till sitt lager och du blir betalningsskyldig för hela beställningen, inklusive frakt.

En del leverantörer kräver endast att du har kontakt med chauffören innan leverans för att meddela hur du vill ha det.